top of page

ontwikkelen & vernieuwen

Ga voor een waarderende aanpak
haarlemmer-wit-1.png
waternet-logo-wit.png

Of het nu om het samenvoegen van een afdeling gaat, het verbinden van mensen in een team, of het vinden van de organisatiekoers, Onder de Aandacht gelooft in de methodiek van het waarderend onderzoeken.


Waarderend onderzoeken heeft als basisgedachte “alles wat je aandacht geeft, groeit”. De waarderende benadering legt de focus op het vergroten van ieders krachten en het ontwikkelen vanuit bestaande successen, in plaats van vooral de aandacht te vestigen op dat wat niet goed gaat.

Hans Vermaak zegt in zijn boek ‘Iedereen verandert, nu wij nog’: Probleemgedreven motivatie is nooit duurzaam, maar altijd tijdelijk. Dat heeft twee consequenties. Ten eerste kom je met probleemoplossing niet verder dan middelmatigheid. Bereik je dat niveau eenmaal, dan ontbreekt het je aan energie om verder te komen. Je vindt er namelijk niks aan, het is een offer. Je omgeving maakt er ook niet meer een probleem van, want het is niet langer onder de maat. Ten tweede en die consequentie is veel venijniger: als je ophoudt eraan te werken, kan het probleem terugkomen. Denk aan diëten en het befaamde jojo-effect. 

Met onze aanpak zetten we mensen, vanuit waardering voor hun werk, aan tot doen. Ze zien mogelijkheden en realiseren zich waar ze zelf stappen kunnen zetten.

Iedereen-verandert-header1.jpg
bottom of page