top of page
Zoeken
Foto van schrijverAnne Begeman

Hoe groei je? In je werk of in je leven. Begin bij je overtuigingen.

Karim Benammar stelt dat ons gedrag veelal is gebaseerd op aannames die we niet hebben onderzocht. Hij pleit ervoor deze aannames bloot te leggen en te onderzoeken. En dan radicaal met het tegenovergestelde aan de slag te gaan.

Waarom doen we de dingen zoals we ze doen? En: kan het ook helemaal anders?


Vorige maand bezocht ik de masterclass The Power of Reframing met Karim Benammar, georganiseerd door de School of Life. Voordat Benammar zijn reframing techniek met de zaal deelt, legt hij ons Quine’s Web of Belief uit. Volgens Quine hebben onze overtuigingen een plek in wat hij noemt de Web of Belief. In de buitenring zitten de zaken die we middels onze eigen ervaringen opdoen en helemaal in het midden zit de logica.


Dan komt het: wanneer we worden geconfronteerd met tegenstrijdige bewijzen, zijn we eerder geneigd iets aan onze overtuigingen te doen, die gebaseerd zijn op onze ervaringen, de buitenring, dan om de kern van ons geloofssysteem te veranderen. Benammar illustreert dit met een voorbeeld. Hij vertelt over een experiment waarin een python wordt neergelegd in een bibliotheek. De meerderheid van de mensen die de bibliotheek betreedt, schenkt geen aandacht aan de python. Hun overtuiging -in een bibliotheek zijn geen (gevaarlijke) pythons, lijkt hun waarneming te overschrijven. Als mens zegt Quine, hebben we de keuze om op elk niveau van de Web of Belief aanpassingen te maken, maar we worden hierin geleid door conservatisme. Op die manier kunnen we onze blik op de wereld grotendeels intact houden.

‘Waarnemingen overschrijven we wanneer ze niet in lijn zijn met onze diepere overtuigingen.'


Intuïtief is dit logisch. Je gaat niet bij elke tegenstrijdige waarneming je hele geloofssysteem overhoop gooien. Tegelijkertijd zorgt dit geloofssysteem er ook voor dat we veel ervaringen niet opslaan, als uitzondering zien of zelfs als onwaar beschouwen. Ze zijn domweg niet in overeenstemming met onze diepere overtuigingen.


‘Veel ervaringen slaan we niet op of zien we als uitzondering omdat ze niet in overeenstemming zijn met onze diepere overtuigingen over ons zelf of over ons werk.’

En dit is wat het interessant maakt en waarom het moeilijk is om te veranderen. Want als je ergens diep, misschien zelfs onbewust de overtuiging hebt, dat je je zaakjes bijvoorbeeld altijd zelf moet oplossen, je boosheid uiten niet professioneel is, of om servicegericht te zijn, je precies moet doen wat de klant vraagt, zul je dáár met name bewijs voor vinden. Ervaringen die het tegendeel bewijzen, zul je minder snel erkennen en opslaan. En daarbij, we zijn zo ontzettend gehecht aan onze diepere overtuigingen.


Dat maakt Benammars techniek van het reframen zo boeiend en praktisch toepasbaar. Hij begint bij deze diepere overtuiging. Hij betoogt dat we dingen werkelijk anders kunnen doen, wanneer we deze reframen. Aan de zaal geeft hij de opdracht om een fundamentele overtuiging uit te kiezen (je pakt meestal een die je in de weg staat) en hiervan het extreem tegenovergestelde te formuleren. Vervolgens ontwerp je een klein eerste experiment om te onderzoeken of deze overtuiging ook waar zou kunnen zijn.


'Begin bij je overtuigingen zegt Benammar en onderzoek of je van het tegenovergestelde bewijs kunt vinden.’

En wat blijkt, je voelt meteen dat dit net zo goed waar kan zijn. Een eigen voorbeeld:

Als zelfstandig ondernemer was ik vroeger in de veronderstelling dat ik niet makkelijk bij besturen binnenkwam, omdat ik geen betrouwbaar bureau achter me heb. Maar je kunt ook bedenken, besturen willen juíst geholpen worden door zelfstandige, onafhankelijke mensen die geen rekening hoeven te houden met de belangen van hun eigen organisatie. Het is juist betrouwbaarder. Beide frames kunnen waar zijn. Het ene frame leidt er alleen wel eerder toe dat ik als zelfstandige met besturen werk, iets wat ik leuk vind om te doen, het andere frame maakt dat veel lastiger.

Kortom, wanneer je in je werk en ook privé dingen echt wilt veranderen, ga op zoek naar je diepere, onderliggende overtuigingen en onderzoek of het tegenovergestelde ook waar zou kunnen zijn.

Succes!


De stappen van Karim Benammar:

  1. Welke fundamentele aannames worden gebruikt in je werkveld? (Je kunt het ook persoonlijk maken door je af te vragen welke fundamentele aannames je gebruikt als persoon)

  2. Bedenk het extreem tegenovergestelde.

  3. Kun je je nieuwe aanname testen door een klein experiment te ontwerpen? (Begin niet meteen met iets groots, wat is het kleinste dat je kunt doen om je aanname te testen?)

Voor het complete artikel van Karim Benammar:


En de online tool om meteen aan de slag te gaan (aanrader!):

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page